80 dkg magvaváló szilva
2 gerezd fokhagyma
3 dkg
2 evőkanál olaj
2 dl testes vörösbor
1 evőkanál cukor
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/4 kávéskanál őrölt gyömbér
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat, zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyákat - éles, hegyes késsel alászúrva - lefejtjük-eltávolítjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). Kibélelünk alufóliával egy közepes méretű tepsit. A szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A fokhagymát meghámozzuk.
Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint az olajjal, beletesszük a szűzpecsenyéket (ha túl nagyok, kettévágjuk), és erős tűzön mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük-megkapatjuk. Áttesszük a tepsibe, meghintjük sóval és (frissen) őrölt borssal, majd letakarjuk alufóliával, és mindössze 15 percig sütjük (hogy a belseje szép rózsaszín maradjon). A serpenyőben lévő pecsenyealjhoz öntjük a bort, összeforraljuk, kisebb lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, szegfűszeget, gyömbért, az áttört fokhagymát, 1 csipet sót és 1 késhegynyi borsot, aztán beledobjuk a szilvát, és 5 percig főzzük. Elkeverjük az étkezési keményítőt 1/2 dl vízzel, a szilvához adjuk, és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk. Kivesszük a húst a sütőből, mélyített szegélyű, azaz \"lémentővel\" ellátott vágólapon-deszkán 2-2,5 cm vastag, rézsútos szeletekre vágjuk. Kissé egymásra fektetve tálra rendezzük, és néhány petrezselyemlevélkével vagy citromfű-bóbitával díszítjük. A szilvamártást külön tálkában, forrón kínáljuk hozzá. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyával vagy szerecsendiós burgonyapürével köríthetjük.
Megjegyzés:
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 453 kcal
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.