A mézeskalács nem csupán a pocakunkba kiváló, hanem a fára is tehetjük, ekkor bátran válasszunk lyukasztott formákat.
Az eredmény még impozánsabb lehet, ha különféle díszítésekkel bolondítjuk meg!
Hozzávalók
25 dkg méz
10 dkg porcukor
12 dkg Rama
50 dkg liszt
1 db egész tojás
2 db tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
1. A mézet felmelegítjük, majd beletesszük a felkockázott Ramát, valamint a cukrot és addig keverjük, amíg a Rama és a cukor el nem olvad.
2. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a fűszereket, majd a közepébe mélyedést készítünk, melybe belecsurgatjuk a mézes keveréket, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, majd átgyúrjuk kézzel is. Ha már összeállt a tészta, hűtőbe rakjuk fél órára, hogy a fűszerek összeérjenek benne.
3. Fél óra elteltével a hűtőből kivéve meleg helyen hagyjuk kicsit a tésztát, hogy puha legyen, majd kettévesszük és kissé még átgyúrjuk. Ha száraz lenne kevés tejet adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra nyújtjuk és a lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk.
4. A formát Ramával megkent, lisztezett sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt halványbarnára sütjük.
5. A díszítéshez 2 db tojásfehérjét jó keményre felverünk, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg átszitált porcukrot, amivel még bő 15 percig keverjük. Ha túl kemény lenne a máz, egy kevés citromlével lazíthatunk rajta. Díszíthetjük ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel és színes dekorral is.Recept: sutigyar.hu